Pliki cookie pomagają nam udostępniać nasze usługi. Korzystając z tych usług, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji
OK

Kuchnia badeńska

Otwarcie na naturę

Kuchnia badeńska

Karlsruhe – była stolica Badenii – ma coś kulinarnego do zaproponowania. Leży ona o rzut kamienia od granicy francuskiej i może dotrzymywać kroku konkurencji w dziedzinie wina i delikatesów sławnemu sąsiadowi. Rozumie się samo przez się, że mieszkający tu przykładają wielką wagę do kuchni, w której można zrobić wiele rzeczy – i która potrzebuje, naturalnie, odpowiednich ram architektonicznych.

WCIĘCIA I RÓWNOWAGA

Zaczęło się to od wymarzonej działki, położonej idyllicznie na brzegu lasu, z dalekim widokiem na pola, las i łąki. Dom otwierający się na otoczenie, z tarasami i loggiami na trzy strony świata. Mimo to projekt stanowił szczególne wyzwanie dla architekta Henninga Baurmanna, ponieważ prawo budowlane wymagało postawienia tylko jednopoziomowego budynku. Wyjść z kłopotu pomógł mu mały trik. Dzięki głębokim wcięciom na balkony i tarasy górne piętro udało się ustawić tuż poniżej granicy wyznaczonej przez prawo i nie mogło być uważane za pełne piętro. By nie zachwiać estetycznej równowagi, to dla przeciwwagi optycznej dokonano także wcięć na parterze w postaci wielkich okien na całą wysokość pomieszczeń.

 

Dzięki temu otwarciu rytm życia w domu i użytkowanie pomieszczeń skierowują się na czas dzienny i kierunki świata. Na północy z pokoju dziennego otwiera się szeroki widok na krajobraz, w centrum życia rodzinnego jest jednak jadalnia zwrócona na południe. Różne obszary mieszkalne na parterze przechodzą jeden w drugi. Tylko po meblach można poznać, w którym „pokoju” się znajdujemy. Łączącym elementem jest wszędzie położona podłoga z wielkoformatowych płyt łupkowych. Dopasowanie kolorów w całym domu oparto na barwach neutralnych, bieli i szarości. Domową atmosferę  podkreśla naturalność drewna, w meblach kuchennych na parterze oraz w meblach łazienkowych i na podłodze na piętrze.

SERCE Z PRZYSMAKAMI

Także i serce domu, otwartą kuchnię wykonaną przez Firmę LEICHT z bawarskiego Waldstetten, pomalowano zgodnie z powyższą zasadą – szara podłoga z łupków, białe i drewniane szafki. Urządzenie kuchni dzieli się na trzy pasujące do siebie kompleksy. Wysokie szafki z frontami polakierowanymi na biało na wysoki połysk i wbudowane urządzenia elektryczne wmurowano w jednej płaszczyźnie. Wyglądają one jak gdyby umieszczono je w jednej ramie. Nad rzędem niskich szafek postawiono murowane półki. Wysoki cokół nadaje szafkom lekkość. Atmosfera ciepła domowego promieniuje z frontów poziomo fornirowanych dębem. Ponadto doskonale pasują one do masywnej płyty kontuarowej na wolnostojącym bloku kuchennym. A przede wszystkim do natury przed oknem. Tej naturalności odpowiada też powłoka na bazie lakieru wodnego , chroniąca piękny dąb przed winem i sosami. Chodzi o dwie warstwy lakieru ADLER Aqualux Mehrschichtlack przygotowany specjalnie dla firmy LEICHT w stopniu połysku G15.  Do gruntowania dodano jeszcze dziesięć procent utwardzacza ADLER Aqua-PUR Härter. Zapobiega to przebarwieniu dębu na zielono.

 

Piękna kuchnia w mieszanym stylu na wysoki połysk i z dębu oferuje inwestorom i badeńskim kucharzom hobbystom dużo wolnej przestrzeni ze wszystkich stron. Ponieważ idea kuchni pasuje w pełni do otwartej architektury całego domu. Tak to powstają w naturalnej, lekkiej atmosferze specjały, którym badeńska kuchnia zawdzięcza swoją dobrą opinię.

 

 

 

Żyzna wulkaniczna gleba, łagodny klimat i być może bliskość Francji czynią Badenię kulinarnym klejnotem. Same wina, powstające w tym regionie, byłyby warte by tu przyjechać lub w każdym razie, by wypróbować poniższy przepis i wprowadzić do domu małą cząstkę badeńskiego słońca.

PRZEPIS MIESIĄCA

Badeńska zupa winna z grzankami

Składniki na 4-6 osób

 

2 szklanki wywaru z jarzyn

3/4 l wody

1/4 l badeńskiego białego wina wytrawnego (rieslinga)

250 ml bitej śmietany

1 łyżka mąki ziemniaczanej

6 żółtek

sól, pieprz świeżo mielony

4 kromki białego chleba z foremki

2 ząbki czosnku

30 g masła

1 pęczek szczypiorku

 

Przygotowanie

Wywar z jarzyn, wino, wodę i połowę śmietany wlać do dużego garnka i zagotować mieszając od czasu do czasu. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z małą ilością wody, dodać do zupy i jeszcze raz zagotować. Jeśli zupa jest jeszcze za rzadka, to pogotować przez kilka minut do uzyskania żądanej konsystencji.

 

Pozostałą śmietanę wymieszać z 6 żółtkami. Najpierw do tej mieszaniny dodać nieco zupy, a dopiero potem całość wymieszać z zupą. Potem już nie zagotowywać, ponieważ żółtka mogą się ściąć. Dodać sól i pieprz do smaku. Posiekać szczypiorek i dodać go do zupy.

 

Po odcięciu skórek z chleba pokroić go na małe kostki. Roztopić masło na patelni, podsmażyć kostki z chleba i posypać solą, pieprzem i wyciśniętym  czosnkiem. Następnie grzanki ze wszystkich stron opiec na złotożółty kolor. Zupę serwować na talerzach lub w filiżankach, na zupie położyć grzanki i delektować się cząstką badeńskiego słońca…

Fakty o projekcie
Obiekt
Badische Küche - LEICHT Küchen AG
Inwestor budowlany
prywatne
Zastosowane produkty
Projektant
Architekt Henning Baurmann
Firmy wykonawcze
LEICHT Küchen AG

Zum ADLER Online-Shop: