© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit
Okna i drzwi

Budowanie mostów w krajobrazie

Brandnertal w austriackim Vorarlbergu to region wypoczynkowy dla indywidualistów. Z dala od zgiełku turystycznych twierdz w Montafon i wokół Arlberg, region oferuje przede wszystkim jedno: dużo ciszy i spokoju oraz nietknięty krajobraz. Hotel Sarotla w Brand również zyskuje dzięki temu atutowi: podczas ostatniej renowacji gospodarz Lothar Schedler wprowadził do domu naturę.

© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit
© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit
© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit
© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit
© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit
© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit
© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit
© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit

Ponad 50 lat temu dziadkowie Lothara Schedlera, Franziska i Hermann Schedler, otworzyli pensjonat w Brand: przyziemne miejsce dla turystów pieszych i narciarskich, a dzięki połączonej z nim kręgielni także popularne miejsce spotkań mieszkańców wioski. W 2018 roku rodzinny biznes przejął wnuk Lothar Schedler. Lothar, były zawodnik narciarski i wyszkolony kucharz, miał jasną wizję: przekształcił pensjonat w czterogwiazdkową rezydencję pełną powściągliwej elegancji, która współgra z otaczającym krajobrazem. Jednak z zaledwie 26 pokojami hotel szybko stał się za mały, dlatego Lothar Schedler zdecydował się go hojnie rozbudować. Firma architektoniczna Schallert Wüst z pobliskiego Feldkirch przybyła na pomoc, która miała już duże doświadczenie w branży hotelarskiej, aby zaplanować remont. Jako centralny punkt architekci zaplanowali pięciokondygnacyjny nowy budynek, który będzie sąsiadował z istniejącym budynkiem od strony północnej. Powinno znaleźć się nie tylko miejsce na 27 pokoi, ale także nową recepcję, salę konferencyjną i nowe mieszkanie dla hotelarza. Po przeciwnej stronie hotelu strefa wellness została powiększona o dwupiętrową rozbudowę, a także zaplanowano inne mniejsze dodatki i remonty.

blask
Prace remontowe w hotelach są zawsze szczególnym wyzwaniem dla wszystkich zaangażowanych: wąskie okno czasowe między sezonem letnim a zimowym powinno być optymalnie wykorzystane, bieżące operacje powinny być jak najmniej utrudnione, w końcu goście chcą spędzić wakacje bez brudu i hałasu budowlanego. Bernhard Wüst i Nikolaus Schallert sprostali temu wyzwaniu, zlecając budowę 27 nowych pokoi według konstrukcji modułowej. W tym celu Stora Enso dostarczyła elementy z litego drewna do firmy stolarskiej Josef Müller, gdzie poszczególne pomieszczenia zostały połączone i umieszczone jak bloki konstrukcyjne na nowo wybudowanej podstawie dobudówki. Nowy budynek został następnie wyłożony wentylowaną od tyłu drewnianą fasadą i pomalowany ADLER Lignovit Platin w specjalnie mieszanym odcieniu szarości. Specjalne pigmenty w tym efektownym szkliwie nadają surowo przetartemu świerkowi elegancki metaliczny połysk - dzięki czemu fasada lśni w słońcu skałami otaczających gór.

lekki
Naturalność była również głównym priorytetem w aranżacji wnętrz nowych pomieszczeń, naturalne materiały, takie jak kamień, szkło, a przede wszystkim: dużo drewna nadaje pomieszczeniom autentycznego charakteru. Gospodarz celowo powstrzymał się od dekoracji ściennych i dekoracji; zamiast zdjęć na ścianach na pierwszy plan wysuwa się otaczający krajobraz: duże okna panoramiczne otwierają pokoje na naturę i pozwalają na czyste i niezakłócone doświadczenie krajobrazu. Okna zostały wykonane przez Fensterbau Zech. Następnie zostały uszlachetnione przez firmę Winkler z Feldkirch, specjalizującą się w lakierowaniu okien. Winkler najpierw zagruntował okna za pomocą Aquawood TIG E, a następnie pomalował je oddychającą grubowarstwową glazurą Aquawood DSL Q10 M w kolorze ciemnobrązowym. W ten sposób drewno świerkowe jest chronione przed wszelkimi przeciwnościami alpejskiej pogody na wysokości ponad 1000 metrów nad poziomem morza. Wewnętrzne ściany i sufity również wymagają innego rodzaju ochrony: światło wpadające przez panoramiczne okna skierowane na południowy wschód spowodowałoby, że drewno świerkowe w bardzo krótkim czasie żółknęło i traciło blask. Dlatego ściany i sufity zostały pokryte szkliwem wewnętrznym ADLER Lignovit Interior UV 100 w specjalnym kolorze w fabryce producenta Stora Enso. Wysoce skuteczna ochrona przed promieniowaniem UV w glazurze, która otrzymała austriackie oznakowanie ekologiczne, zapobiega żółknięciu drewna i zachowuje jego autentyczne piękno. Wyselekcjonowane, naturalne materiały i powściągliwy wystrój wnętrz z dużą ilością światła i otwartą przestrzenią tworzą pomost między wnętrzem a zewnętrzem i koncentrują się na malowniczym pięknie Brandnertal.

© by adler-lacke.com